Popietė ,,Kuriantys mokiniai ir mokytojai“

Su pasididžiavimu skelbiamės viena didžiausių gimnazijų Klaipėdoje. Giriamės, kokia didžiulė mūsų aktų salė, kokie platūs  koridoriai, kaip šaunu turėti dvi sporto sales ir kokios aukštos centrinio pastato lubos. Mokykloje mokosi keli šimtai mokinių, o juos į žinių pasaulį veda gausybė mokytojų.  Visgi tenka pripažinti, kai mokykla tokia didelė, dažnai ją baigiame net nesusipažinę ar bent šypsenomis neapsikeitę su visais mokytojais ir drauge besimokančiais. Deja, kartu prarandame ir didžiulę dovaną – atrasti tuos, su kuriais mus vienija bendri pomėgiai ir pažiūros. Šią klaidą taisyti jau aibę metų iš eilės kviečia mokytoja Loreta Latožienė popietėje ,,Kuriantys mokiniai ir mokytojai“, kur susitinka ir savo mintimis bei kūriniais dalijasi įvairių sričių kūrėjai.

Šiemet pasirinkta gruodžio 4-os dienos popietė. Nors už lango jau temo ir rudeniškai lašnojo, renginio vedėjos Izabelės Simonavičiūtė šypsena bei jauki aplinka visus maloniai sušildė. Pirmuosius vedėja pakvietė ketvirtokus Andrėją Balsytę ir Luką Šiaulį. Jie atliko itin jautrų ir jaukų kūrinį. (Dėkojame muzikos mokytojai Editai Mockuvienei už renginyje skambėjusią muziką.)

 

 Nuaidėjus plojimams, pasirodė teatrališkoji IVb klasės mokinė Gabrielė Tijūnaitytė, kuri skaitė  Ritos Latvėnaities – Kairienės eiles. Susirinkusiųjų laukė maloni staigmena, pasirodo, renginio dalyvių tarpe buvo ir pati eilių autorė. Svarbu paminėti,  jog tai – neabejotinai išskirtinė asmenybė, juk ji ne tik Lietuvos rašytojų sąjungos narė, jau sukūrusi penkias knygas, tačiau ir Tarptautinės vaikų ir jaunimo knygos organizacijos narė, jaunųjų filosofų globėja bei ,,Aukuro“ gimnazijos lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja.  Visai neseniai dienos šviesą išvydo Ritos Latvėnaitės – Kairienės knyga, skirta vaikams ,,Kas tas Asis?“ Būtent šį kūrinį autorę prašėme pristatyti išsamiau. Kūrėja su renginio dalyviais mielai dalijosi savo, kaip kūrėjos istorija, atviravo apie tai, kas ją įkvepia ir skatina kurti, detaliai pristatė visas savo knygas.

Vienas universaliausių jaunųjų menininkų, pasirodžiusių renginyje, – ketvirtokas Domantas Kutkaitis, visus nustebinęs savo meninių veiklų įvairove. Savo darbais vaikinas noriai dalijos: rodė nuotraukas, kurias demonstruojant grojo paties kurta muzika, taip pat perskaitė kuriamo fantastinio romano ištrauką.

 Turiu pripažinti, jog būtent III c klasės mokinio Roko Vaškino darbai mane nustebino labiausiai. Jaunojo programuotojo pristatymas savo meninės veiklos išraiška privertė susimąstyti – juk iš tiesų sparti pasaulio skaitmeninimas padarė didžiulę įtaką menui, atsirado visai naujų meno šakų, kurių vieną – žaidimų kūrimą – ir pristatė trečiosios klasės mokinys.

Anot M. K. Čiurlionio, muzika – tai Dievo pasiuntinys, atsiųstas judinti švelniausias ir geriausias mūsų sielos stygas, raminti širdis, suvargusias gyvenimo rūpesčių, guiti iš jų melą, nedorybes, pavydą ir neapykantą. Renginyje girdėjome nemažai įvairaus žanro muzikos kūrinių. Viena iš muzikančių – trečiokė Gabrielė Purtokaitė. Ji kalbėjo apie tai, kaip gimė jos kūrybos daina. Galėjome mėgautis daina ir muzikos akordais (jai akomponavo Gabrielės draugas Martynas, puikus gitaristas). Kiek kitokio stiliaus muziką pristatė ketvirtokas Lukas Šaulys. Jis dalijosi savo šeimos istorija,  būtent senelio pavyzdys paskatino groti ir kurti muziką. Po to Lukas ir ketvirtokė Emilija Misiūnaitė atliko dainą, kuri nepaliko abejingų. O ketvirtokas Linas Zainys pristatė savo įvairiomis kompiuterinėmis programomis kurtą muziką. Jaunasis kūrėjas save pristato kaip maištingą, taisykles laužančią ir naujovių nebijančią asmenybę. Linas taip pat pristatė programas bei prietaisus, kuriuos naudoja kurdamas muziką. Klausytis visų šių mokinių kuriamos muzikos bei istorijų apie tai, kas juos įkvepia ir skatina kurti buvo tikrai įdomu.

Vargu, ar renginyje buvo tokių, kurie neatkreipė dėmesio į skoningai papuoštą, menu dvelkiančią aplinką. Konferencijų salėje buvo eksponuojami mokytojos Kristinos Pocevičienės mokinių Evelinos Želvytės, Gretos Žymantaitės ir Julijos Flis kruopštūs ir originalūs rankdarbiai. Etikos mokytojos Violetos Sadzevičiūtės iniciatyva gimnazijos bendruomenė galėjo mėgautis Virgilijaus Jankausko fotografijų paroda „Vydūnas. Gyvenimas, mirtis ir kas toliau…“

Renginio pabaigoje skambėjo lietuvių kalbos ir literatūros mokytojos Jolantos Mažeikaitės-Sakavičienės eilės. Autorė buvo sutikta itin šiltai, mat bylojo apie tai, kuo šiandien dauguma mokytojų gyvena.

Gruodžio popietė kartu su kuriančiais mokiniais ir mokytojais buvo labai šilta ir jauki. Vieni kūrėjai džiaugėsi galimybe pristatyti savo darbus, kiti – užmegzti naujas pažintis. Tačiau neabejotinai tokie renginiai- vienas geriausių būdų kurti vieningą ir nesusvetimėjusią bendruomenę. Net neabejoju, jog šiandien gimnazijos koridoriuose tiek kuriantys mokiniai, tiek mokytojai jau pasisveikins ir nusišypsos susitikę vieni kitus.

 

Justina Zokaitė, IV a