Diskusija apie korupciją ir jos žalą

Nuo 2004 m. kasmet gruodžio 9-ąją visame pasaulyje minima Tarptautinė antikorupcijos diena. Ji skirta atkreipti dėmesį į plintančią korupciją ir paskatinti žmones užkirsti jai kelią. Šią dieną įvairiose pasaulio šalyse rengiamos demonstracijos, diskusijos apie verslo įmonių, privačių asmenų teises bei korupcijos atvejus. Įvairių šalių televizijos, taip pat ir Lietuvos, transliuoja dokumentinius filmus ir laidas šia tema. Mūsų gimnazija nėra išimtis – visą savaitę mokykloje įvairių pamokų metu kalbama apie korupcijos žalą visuomenei.
Vienas svarbiausių renginių Tarptautinės antikorupcijos dienai paminėti mūsų mokykloje vyko gruodžio 6 dieną.  Gimnazijoje IVA klasės mokiniai drauge su istorijos mokytoju Vaidu Pamparu inicijavo diskusiją bei organizavo protų mūšį „Korupcija ir jos žala mums“. II-III klasių mokiniai buvo kviečiami įsijausti į įvairias gyvenimiškas situacijas, kada  jie susiduria su korupcijos atvejais. Mokiniai diskutavo apie tai, kaip jie elgtųsi sustabdyti policijos pareigūno, norėdami anksčiau patekti pas gydytoją ar sulaukę pasiūlymo priimti prabangią dovaną mainais į palankumą  verslo atžvilgiu. Ši diskusija padėjo suvokti, kokių įvairių korupcijos formų yra. O apie tai, kokia korupcija žalinga, buvo pristatyta filmuke, pasakojančiame apie nesąžiningą gydytoją – šis baigė universitetą papirkinėdamas dėstytojus ir tapo nekvalifikuotu gydytoju.
Po trumpo Specialiųjų Tyrimų Tarnybos pristatymo apie korupcijos paplitimą ir žalą norėta patikrinti dalyvių žinias ,,Protmūšio“ žaidimu. Mokinių laukė 15 klausimų korupcijos tema.  Mokiniai galėjo patikrinti savo žinias apie klestinčias korupcijos formas, STT veiklą, prisiminti garsiausias pasaulio korupcijos bylas. Gimnazistai nustebino itin gausiu žinių bagažu. Geriausiai pasirodžiusios komandos buvo apdovanotos.
 
Dominykas Dunauskas ir Justina Zokaitė,  IV A