MŪSŲ GIMNAZISTAI TARPTAUTINĖJE KONFERENCIJOJE (Cleveland Conference)

Jungtinių Amerikos Valstijų Klyvlendo miestas yra vienas iš daugelio susigiminiavusių su Klaipėda miestų. Kuomet sulaukėme pasiūlymo atstovauti mūsų uostamiesčiui tarptautinėje konferencijoje, net nepagalvojome, kad būtų galima atsisakyti tokios galimybės. Pirma, gimnazijos bendruomenė turi  potencialo susidoroti su panašiais iššūkiais. Antra, pasiūlymas atstovauti Klaipėdos miestui yra pripažinimas, kad Vytauto Didžiojo gimnazija ugdo jaunus žmones, kurių kompetencijos ir kalbiniai įgūdžiai nesudaro jokių kliūčių deramai atstovauti tiek ugdymo įstaigai, tiek miestui tarptautiniu lygiu.
 
Pati konferencija vyko nuotoliniu būdu. Būtina pažymėti, kad gimnazijos techninė bazė leidžia įgyvendinti tokio masto projektus. Šis renginys (Cleveland Concerence) vyksta jau trečius metus ir pagrindiniai organizatoriai yra  Klyvlendo miesto Tarybos  Užsienio Reikalų skyrius, Viešoji biblioteka ir Klyvlendo susigiminiavusių miestų biuras. Mūsų komanda, kaip ir kitų miestų atstovai, buvo pakviesti dalyvauti kūrybinėse dirbtuvėse DIPLOMATIC SIMULATION  ir diplomatinėmis priemonėmis išspręsti konfliktinę situaciją viename iš pasaulio regionų.

Vienas iš sunkesnių etapų buvo dokumentų nagrinėjimas ir strategijos kūrimas. Mūsų komanda (IVa kl. gimnazistai) – Ugnė Lastauskaitė, Redita Tirlikaitė, Greta Targamadzė, Kajus Žutautas, Astijus Markauskas – gavo sudėtingą vaidmenį – atstovauti dominuojančiai karinėje srityje, stipriai ekonomiškai, turinčiai  tokius strateginius resursus, kaip nafta ir dujos, valstybei. Nepaisant to, komanda puikiai susidorojo su užduotimi, pasirodė solidžiai ir profesionaliai, lyginant su oponentais iš Italijos ar Prancūzijos.

Nėra jokios abejonės, kad tarptautinė patirtis, kurią įgijome šioje konferencijoje, bus puikus proveržis siekiant pokyčių ugdymo procese. Šiuolaikinė gimnazija negali atsisakyti tradicinio požiūrio į ugdymą, tačiau privalo koja kojon žengti su naujovėmis.
 
Rita Kisielienė, anglų kalbos mokytoja