Kodėl nepabandžius iš naujo?

Yra sakoma, kad neįmanoma įbristi į tą pačią upę du kartus. O mes pabandėme: su jungtine Vytauto Didžiojo gimnazijos III–IV klasių  moksleivių komanda dalyvavome kasmetinėje Klyvlendo (JAV) miesto Tarybos ir Viešosios bibliotekos organizuojamoje susigiminiavusių miestų konferencijoje.
Renginio formatas – diplomatinio simuliavimo metodas leidžia pažvelgti į pasaulį ir nūdienos problemas iš įvairių perspektyvų. Jeigu pernykštei komandai teko dominuojančios ir agresyvios šalies vaidmuo, šių metų rolė – visiška priešingybė: agrarinė pajūrio valstybė, susidurianti su nemenkais vidaus ir išorės iššūkiais. Kažką primena?
Sukurtas originalus scenarijus ir realistiškos situacijos leidžia jaunuoliams atsiskleisti kaip komandai. Diplomatinis tonas, paremtas svariais argumentais, ir gebėjimas būti solidžiu derybų partneriu, yra neįkainojama kalbinė ir gyvenimiška patirtis.
Mano mokiniai tiki, kad pasaulyje kažkas keisis, kai jauni žmonės pajus, jog jie gali keisti pasaulį. Tačiau tam reikia ruoštis. Esu tikra: Mokykla, kad ir kur ji bebūtų, kad ir kokia ji būtų, yra pati tinkamiausia vieta visa ko pradžiai. Tereikia paskatinti, patikėti ir padėti. O visa kita mokiniai  atliks patys.
Rita Kisielienė, anglų kalbos mokytoja.
 
Foto (Komanda: U. Gedminčiūtė, Ū. Atkočiūnaitė, G. Vaškevičiūtė, A .Grinas, D. Praškevičius ir mokytoja Rita)