MEPA – Mokyklos – Europos Parlamento ambasadorės

Rugpjūčio 29 d. Vilniuje Europos namuose vyko MEPA projekto seminaras. Jame klausėmės įdomių pranešimų, išbandėme žaidimą. Buvo aptarti projekto atlikti darbai ir pateikti jo rezultatai.
VDG tapo MEPA mokykla 2022/23 m.

Sveikiname!


Europos egzaminas 2023-05-09
Plakatas

Europos egzamino lipdukas
Europos dienos programa


Kovo 3-čią dieną Vytauto Didžiojo gimnazijos mokiniai ir projekto “MEPA” ambasadorių grupė vyko į Vilnių, Lietuvos Respublikos seimą. Ten vyko susitikimas su kovo 11-tosios nepriklausomybės akto signatarais. 

Renginį seime vedė signatarų klubo prezidentė Birutė Valiunytė. Susitikime dalyvavo ir pranešimus skaitė kiti signatarai: A. Abišala, J. Prapiestis, I. Andriukaitienė ir kiti. Savo pranešimuose jie aptarė labai svarbias temas: sąjūdžio kūrimosi, teisės, kariumenės, švietimo, aplinkosaugos, ūkio, ekonomikos, saugumo ir kt. Susitikimo svečius ir dalyvius pasveikino seimo pirmininkė V.Čmilyte-Nielsen. 

Renginio pabaigoje prezidentė B.Valionyte jaunimui palinkėjo atsakingai kurti dabartinę valstybę. 

Mokinius kelionėje lydėjo istorijos mokytojos: Reda Veličkaitė ir Birutė Dargienė. 


2023 – Klaipėdos prijungimo prie Lietuvos metai

Sausis svarbus Klaipėdai. 15-ąją dieną minime Klaipėdos dieną. Pilietinio ugdymo pamokų metu žiūrėjome filmą “Klaipėdos sukilimas 1923 m. sėkmingiausia tarpukario Lietuvos karinė operacija”.

Aktų salėje 9-10 klasių gimnazistai rungtyniavo protmūšyje, skirtame Klaipėdos prijungimui atminti.

Klasės valandėlės metu ieškojome kultūrų ženklų mieste: atminimo lentos,pastatai, paminklai ir pan.

Dalyvavome knygos “1923-ieji: Klaipėdos prijungimas prie Lietuvos. Dalyviai ir jų liudijimai” pristatyme Pilies muziejaus konferencijų salėje. Knygos pristatymas vyko erdvėje, kurioje šiuo metu eksponuojama Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus su partneriais parengta paroda “1923 – ieji. Klaipėda ir Lietuva: istorija,politika ir diplomatija”.

LR Seimas pavadino 2023 metus Klaipėdos prijungimo prie Lietuvos 100-mečio metais.


2022-12-14

EUROSCOLA

Šį rudenį po COVID pandemijos atsinaujino išvykos į Strasbūrą. Gruodžio 7 d. Euroscolos renginyje iš Lietuvos dalyvavo 2 komandos: Klaipėdos Vytauto Didžiojo gimnazijos(19 mokinių ir2 mokytojos) ir Kauno P. Daunio ugdymo centro (5 mokiniai ir 3 mokytojos) komandos. Mokiniai susipažino su Europos parlamentu, jo aplinka bei darbu, žymiais EP nariais ir kitų ES šalių dalyviais (25 komandos).

Pirmoje dalyje, po sveikinimų mokiniai uždavinėjo klausimus EP nariams, o antroje-diskutavo. Mokytojai taip pat dirbo savo grupėje. Visi pasimatavo savo gebėjimus ir įgūdžius politikoje bei parlamentarizme.

Laimėjusios MEPA projektą 2021/22 metais šios komandos turėjo galimybę ne tik aplankyti parlamentą Strasbūre, pasigrožėti šiuo miestu vakare ir dieną.bet ir susipažinti su Europos miestais: Dresdenu, Praha, o taip pat susirasti naujų draugų, pailsinti akis nuo kompiuterių ir knygų, ir pasikrauti dvasiškai…

Programme – Euroscola 7.12.2022



2022-11-18

Mokykla Europos Parlamento Ambasadorė ir MEPA kampelis

Klaipėdos Vytauto Didžiojo bendruomenė  2022-2023 metais nutarė vėl dalyvauti projekte „mokyklos Europos parlamento ambasadorės“ (MEPA). Šis projektas leis plačiau susipažinti su ES istorija, jos institucijomis, bendražmogiškomis vertybėmis, ES stiprybėmis bei problemomis.

Kiekvienais metais kuriame gyvąjį MEPA kampelį. Jį IIe klasės mokinių grupelė sudėliojo gimnazijos bibliotekoje .

MEPA projektas atvers galimybes pažinti, kūrybiškai mąstyti  bei semtis originalių idėjų bei atrasti Europą iš naujo.


2022-06-08

„Misija: Žaliasis kursas”

Mobilus galvosūkių kambarys „Misija: Žaliasis kursas”atkeliavo į Klaipėdą, jame birželio 6 d. savo jėgas išbandė 2 mūsų gimnazijos MEPA projekto 2a klasės komandos.

Iš anksto užsiregistravusios 4 žmonių komandos per mažiau nei 30 minučių turėjo pasistengti, kad Žemė taptų žalesnė ir švaresnė, spręsdami uždavinius bei ieškodami atsakymų, kaip būtų galima išvalyti vandenynus, atsodinti miškus, išvalyti orą – tam, kad čia gyventi būtų gera ne tik žmonėms, bet ir visiems kitiems planetos gyventojams. Komandos buvo viena už kitą greitesnės…

Akimirkos iš Atgimimo aikštės  nuotraukose:


2022-05-25
GYVOJI ISTORIJOS PAMOKA-PROJEKTAS

KU projektą „Migrantas“ pirmieji iš Klaipėdos gimnazijų išbandė Vytauto Didžiojo gimnazijos MEPA projekto dalyviai,pažinę gyvąją istoriją,patyrę migranto dalią bei dvasinius ir emocinius išgyvenimus.

Nuo 2022 m. pavasario kviečia pažinti Klaipėdos senųjų kareivinių ir XX a. migracijų istoriją pagal švedų Time travel metodą. Juo remiantis, sukurtas kultūrinis edukacinis projektas „Migrantas“, kviečiantis ne tik pažinti kultūros paveldą, konkrečius istorinius įvykius, bet ir patirti migranto dalią, jo lagamino asmeninę istoriją.

Klaipėdos universiteto kūrybinei komandai pritaikius audio sprendimus, gimė interaktyvus garso, muzikos, istorinio pasakojimo pasivaikščiojimas, kurio metu Klaipėdos senosios kareivinės (dabartinis Klaipėdos universiteto miestelis) virsta istorine migrantų vieta, o dalyviams suteikiamos naujos tapatybės – Klaipėdoje apsigyvenusių ar laikinai priklydusių žmonių istorijos. Kelionė vyksta pastatų viduje, buvusių kareivinių teritorijoje. Kelionėje žiūrovų nėra, visi tampa dalyviais.

Laimingi grįžome atgal į gimnaziją.


2022-05-26
BIUDŽETAS IR ES INVESTICIJOS KLAIPĖDOJE

Klaipėda keičia savo veidą:gražėja namai,gatvės,skverai ir parkai.Tada pagalvojame iš kur pinigai? Kaip planuojamas biudžetas ir kokios yra ES lėšos gimnazistams papasakojo savivaldybės ekonominės plėtros grupės vadovė Reda Švelniūtė.

Žmonėms tarnaujanti ekonomika:

Gyventojai ir įmonės Europos Sąjungoje gali klestėti tik jei ekonomika tarnauja jiems.

Unikali socialinė ES rinkos ekonomika sudaro sąlygas šalių ekonomikai augti ir mažini skurdą bei nelygybę. Jei Europos pagrindas stabilus, ekonomika gali visapusiškai patenkinti ES piliečių poreikius.

Apie tai kalba vienas iš komisijos 2019–2024 m. prioritetų.


2022-05-20

I gimnazijos klasių mokiniai dalyvavo integruotame istorijos ir pilietiškumo projekte, skirtame Europos jūrų dienai (05-20) paminėti.
If klasė, suskirstyta į grupes vaikščiojo po uostamiestį ir fotografavo su jūra susijusius objektus, o Ie klasė kūrybiškai pateikė jūrinius aprašymus. 


2022-05-18
MEPA projekto IIa klasės dalyviai 05-18 d. turėjo puikią galimybę išgirsti pranešimą „Ukraina – kare ir taikoje”, kurį pristatė Algirdas Kumža, Nepriklausomybės Akto signataras, 2006–2008 m. Lietuvos ambasadorius Ukrainoje, knygos „Oranžinis romanas“autorius.

Gimnazistai asmeniškai bendravo su ambasadoriumi, stebėjo diskusiją apie pabėgėlių integraciją.

Tai tradicinio forumo „VAKARŲ GALIA 2022. Investicijos geopolitinės sumaišties metu: pavojai ir galimybės” programa, skirta Vakarų Lietuvos regiono ekonominės plėtros scenarijams ir iššūkiams aptarti.

Istorijos mokytoja R.Veličkaitė



2022-05-09

  1. Europos egzaminas – dalyvavo I klasės.
  2. Orientacinis žaidimas „Ieškok ir atrask ES“- dalyvavo IV klasės.
  3. Virtualus susitikimas su žurnalistu A.Tapinu ,skirtas mokytojams ambasadoriams.
  4. Diskusijos apie ES – pravestos diskusijos, naudojant iškarpas,paveikslus ir mokytojų kampelio medžiagą, dalyvavo 5 klasės.
  5. P. Auštrevičius „Žodžiai ir darbai kovoje už Ukrainos laisvę“ straipsnio aptarimas pilietinio ugdymo pamokų metu, dalyvavo 4 klasės.
  6. Europe Direct Klaipėda Europos dienos renginių lankymas (dalyvavo 2 klasės):
Gospel choro GLORIA koncentras Klaipėdos miesto bažnyčioje   – oratorija „Mesijas“



2022-05-04
MEPA projekto dalyviai 05-04 d. klausė forumo apie pasaulio,Lietuvos ir ES šiandienos aktualijas bei ateities perspektyvas.

Forumo programą ir temų autorius pridedama.
„ES energetinė nepriklausomybė ir santykių su Rusija perspektyvos“
FORUMO TIKSLAS – apžvelgti iššūkius su kuriais susiduria Europos Sąjunga.
FORUMO TEMOS:
  • Šios dienos aktualijos;
  • Energetinė nepriklausomybė;
  • Europos Sąjunga, dar kartą apie ateities kelius;
  • Europos Parlamento veiklos aktualijos;
  • Lietuvos-Kinijos dvišalių santykių krizė kaip ES problema;
  • ES energetinis saugumas ir galimybės atsisakyti Rusijos resursų.
 
     Moderuoja Eglė Samoškaitė, portalo tv3.lt žurnalistė.
 

13.15-13.30

Dalyvių registracija

13.30-13.35

Sveikinimo žodis.  Šiaulių miesto meras Artūras Visockas.

13.35-13.55

„Europos Parlamento veiklos aktualijos“. Liudas Mažylis, Kauno Vytauto Didžiojo universiteto profesorius, Europos Parlamento narys.

13.55-14.15

„Lietuvos-Kinijos dvišalių santykių krizė kaip ES problema“. Konstantinas Andrijauskas, VU TSPMI Azijos studijų ir tarptautinės politikos docentas.

14.15-14.35

„Šios dienos aktualijos“.  Linas Linkevičius, įgaliotasis ambasadorius ypatingiems reikalams, buvęs Lietuvos užsienio reikalų ministras.

14.35-14.55

„ES energetinis saugumas ir galimybės atsisakyti Rusijos resursų“. Tomas Janeliūnas, Vilniaus Universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) profesorius.

14.55-15.15

„Europos Sąjunga, dar kartą apie ateities kelius“.  Audronius Ažubalis, Seimo narys, žurnalistas, buvęs LR užsienio reikalų ministras.

15.15-15.35

„Ką apie Europos Sąjungą atskleidė Rusijos karas?“. Ramunas Vilpišauskas, VU TSPMI Jean Monnet profesorius, buvęs TSPMI direktorius (2009-2019 m.) ir Valdo Adamkaus vyr. patarėjas (2004-2009 m.) profesorius, ES ekspertas.

15.35-15.55

Forumo apibendrinimas


Europos komisijos diplomas
EK_Diplomai_Visi_2022_ 420


2022-03-07
EUROPOS PARLAMENTO SERTIFIKATAI

IIa klasės mokiniams buvo įteikti Europos Parlamento sertifikatai už dalyvavimą Euroscolos renginyje. Euroscolos renginiai yra MEPA projekto renginių dalis. Mokinius paruošė istorijos mokytoja R.Veličkaitė ir anglų kalbos mokytoja E.Gestautienė.


2022-03-02
SEMINARAS-DISKUSIJA APIE LYČIŲ LYGYBĘ

Europos parlamento biuras Lietuvoje tradiciškai prieš Kovo 8-ąją – Tarptautinę Moters dieną organizuoja seminarą apie lyčių lygybę. Šiemet diskusijoje dalyvavo Europos parlamento narė Aušra Maldeikienė ir Lyčių lygybės instituto vyriausioji tyrėja analitikė doc. dr. Jolanta Reingardė.

EP narė kalbėjo apie moters padėtį įvairiais lygmenimis Lietuvoje, o analitikė  pristatė Europos Lyčių lygybės instituto paskelbtą lyčių lygybės indeksą. Lyčių lygybės indeksas matuoja atotrūkį tarp vyrų ir moterų padėties.

Seminarą – diskusiją nuotoliu stebėjo ne tik MEPA projekto mokytojai, bet ir mokiniai. Jame dalyvavo ir mūsų gimnazijos atstovai.


EUROPOS PARLAMENTO A. SACHAROVO PREMIJA

Gruodžio 13 d. vyko pilietinio ugdymo pamoka „Europos parlamento A. Sacharovo premija“ Ie klasėje. Istorijos mokytoja R. Veličkaitė pristatė A.Sacharovo asmenybę ir Europos parlamento premijos teikimą, o jaunieji Ie klasės Mepa projekto ambasadoriai – premijos laureatus. Taip gimnazistai susipažino su pasaulio asmenybėmis EP A.Sacharovo premijos laimėtojais. Pamoką baigėme šių metų laureato A. Navalno veiklos aptarimu ir pasidžiaugėme gautu plakatu iš Europos parlamento biuro Lietuvoje.


Nuotoliniai Euroscola renginiai

Šį rudenį vyko keletas nuotolinių Euroscola renginių, 2021 m. gruodžio 10 d. tema – Cyber Security. Vienas renginys trunka 2-2,5 val. Jo metu dalyviai išklauso kelių ekspertų ir EP narių pranešimų, gali užduoti klausimus ir diskutuoti gyvai.  Euroscola skirta viešai auditorijai, dalyviai turi kiek daugiau galimybių užduoti klausimus,taip pat išgirsti atsakymus ar komentarus. Iš Lietuvos kiekviename renginyje dalyvauti kviečiamos 4 mokyklos. Gruodžio 10 dienos renginyje dalyvavo: Klaipėdos „Vėtrungės“, Vytauto Didžiojo gimnazijos, Palangos senoji gimnazija ir Kauno sveikatinimo gimnazija. Kiekviena mokykla parengia video ir jį išsiunčia organizatoriams, o  vėliau gauna prisijungimo kodus dviems įrenginiams ir jungiasi į renginį.

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/search?q=euroscola&f=2021121&st=&ut=&ol=EPV_PHOTO


Netradicinė pamoka

Gruodžio 6 d. Ia ir Ib klasės mokiniams prasidėjo integruota pamoka „Nikolaus, Weihnachtsmann, Дед Мороз – kas užsuks gruodį?“ Mokiniai išgirdo šv. Mikalojaus istoriją, sužinojo, kuo jis siejasi su įvairių Europos šalių Kalėdų Seniais. Prisimindami jau išmoktą žodyną, mokiniai „kepė pyragą“, „puošė eglutę“, kūrė sveikinimus užsienio kalbomis. Mokiniai pademonstravo ne tik puikias antrosios užsienio kalbos žinias, bet ir savo kūrybiškumą, kitų šalių tradicijų žinojimą, tarpkultūrinio bendravimo svarbą, gebėjimą dirbti grupėse, imtis lyderystės. Kadangi šv. Mikalojus darbštiems vaikams dovanas palieka švariai nuvalytuose batuose, po pamokos saldžių dovanėlių sulaukė ir gimnazijos pirmokai.



Susitikimas su EP biuro nariu

2021-11-18 d. įvyko susitikimas su EP biuro darbuotoju R. Pogoreliu. Jame dalyvavo 2a klasės gimnazistai iš Vytauto Didžiojo gimnazijos, Universitetinės Žemynos gimnazijos Klaipėdoje  ir Marijampolės kolegijos studentai. Nuotolinį susitikimą organizavo Europe Direct informacinis centras Klaipėdoje. Klausytojai susipažino su aktualia melagienų tema pasaulyje, uždavė klausimus pranešėjui.

MEPA raštas Klaipėdos Vytauto Didžiojo gimnazijai